- Document ID: 132055148
- Document Collection: 7-14-1 Documentation of the CLI
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/137368/benjamin-leiser
https://www.mappingthelives.org/bio/3fe33e98-0226-423b-bf59-3da9a79f49c7
his son, Marcel
https://www.tracesofwar.nl/persons/59069/Leiser-Marcel.htm
Benjamin Leiser (1883 - 1943) - Genealogy (geni.com)
Liste der Stolpersteine in Gouda – Wikipedia
https://map.stolpersteine.app/nl/gouda/locaties/burgemeester-martenssingel-125
Benjamin Leiser (59), zijn vrouw Eva Leiser-van Dantzig (58) en hun zoon Marcel (21) ruim acht jaar.
De Duitse koopman Benjamin trouwde in 1918 in Rotterdam met zangdocente Eva, na hun huwelijk gingen ze in Gouda wonen. Daar werd na vijf jaar hun zoon Marcel geboren.
In 1921 kreeg Benjamin de Nederlandse nationaliteit.
Met een compagnon zette hij in Gouda een handelskantoor op, de Firma Leiser, Ge-
verink & Co. op de Fluwelensingel 40 en 41. In een advertentie van de firma uit het
Streekarchief zoekt men een jongste bediende (ml.). In een andere een facturiste, een goed handschrift is een vereiste.In mei 1928 kwam het gezin op de Burgemeester Martenssingel wonen. Eerst nog op twee andere huisnummers, vanaf 2 juli 1934 op nummer 125. Zoon Marcel rondde een ulo-opleiding af en behaalde een typediploma. Hij werkte als bloemkweker.
In mei 1940 werd Nederland bezet en daarmee begon de isolering van de Joden van de rest van de bevolking. Op een foto uit de eerste oorlogsjaren zie je Marcel in een vrolijk ogend groepje jongelui op fietstocht bij de Reeuwijkse plassen. Vier jonge vrouwen en twee jonge mannen, allen Joods. Marcel staat tweede van rechts tussen een stoer rokende Reinie Gompers van de Wijdstraat en Evalina de Levie van de Krugerlaan. Vrolijk moment in een donkere tijd.
Marcels Joodse Raadkaart vermeldt dat hij vanaf half mei 1942 keukenbediende was van het Centraal Tehuis. Door die functie had hij een tijdelijke vrijstelling van deportatie en werd hij op dat moment nog niet opgeroepen voor ‘werkverruiming onder politietoezicht’ oftewel deportatie via Westerbork.
Zijn ouders hadden geen Sperre.
In een politierapport van 19 november 1942 meldt agent Van der Vlies van de politieke politie, dat Benjamin en Eva op last van de sipo te Rotterdam voor ‘evacuatie naar Westerbork’ waren aangehouden en overgebracht naar de Zentralstelle in Amsterdam. Ze bevonden zich in een groep van zeven Joodse stadgenoten, onder wie ook Benjamins jongere broer Simon en schoonzus Eva die op de Houtmansgracht woonden. Vanaf Amsterdam moesten Benjamin en Eva op transport naar Westerbork. Hier werden ze voor drie maanden vastgezet op 21 november.
Eind februari volgde hun deportatie naar Auschwitz, na aankomst werden ze direct
vermoord.
Brother: Simon Leiser